Malta İstanbul Başkonsolosluğu

Malta İstanbul Başkonsolosluğu

Türkiye Cumhuriyet sınırlarında bulunan Malta vatandaşlarının evlilik, noter, kimlik değişimi gibi işlemlerde Malta Konsolosluğuna ihtiyaç vardır. Malta İstanbul Başkonsolosluğu ise Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında Ankara Büyükelçiliğinden sonra ikinci resmi kurum niteliği taşımaktadır. Ancak daha çok uzun süreli oturma izinlerinde randevu oluşturmaktadır. Genellikle Schengen vizesi başvurusu yapan vatandaşlar, fahri konsolosluklara yönlendirilmektedir. Ancak daha uzun süreli ve diplomatik vize başvurularının Malta İstanbul Başkonsolosluğunda yapılması zorunluluktur. Ayrıca diplomatik vize başvuruları kesinlikle İstanbul Başkonsolosluğuna yapılmak zorundadır.

Pasaportunda diplomasi hamili bulunan vatandaşların herhangi bir vize işlemi başlatmasına ise gerek duyulmaz. Bunun süresi beş yıl olmakla birlikte yenilenmesi İstanbul Malta Başkonsolosluğu’na yapılmaktadır.

Malta İstanbul Başkonsolosluğu belirlenen resmi tatiller harici çalışmaya devam etmektedir. Vize başvuruları için vakit kaybetmemek adına internet üzerinden vize başvuru formunu indirerek doldurmak mümkündür. Formun eksiksiz ve doğru doldurulması işlemlerin hızlı ve pratik olarak yapılmasını sağlayacaktır.

Malta İstanbul Büyükelçiliği Vize İşlemleri

Malta İstanbul Büyükelçiliği karar mekanizması olarak bilinmektedir. Türkiye’nin dört bir yanından yapılan vize başvurularını kabul etmektedir. Aynı zamanda Schengen vize başvurusu için fahri konsolosluklara verilen dilekçeler de yine burada karara bağlanmaktadır. Başvurular genellikle seyahat acenteleri aracılığı ile yapılmaktadır.

Acenteler, başvuru formunun doldurulması, eksikliklerin tamamlanması gibi pek çok alanda işlemleri tamamlamaktadır. Aynı zamanda vatandaşlara danışmanlık hizmeti vermektedir. Acentelerle birlikte yapılan başvurular eksiksiz ve hatasız olduğu için genellikle reddi mümkün olmaz. Ne şekilde olursa olsun vize başvuru işlemleri bir dilekçe ve eksiksiz doldurulmuş form ile başlatılmaktadır. Daha sonra kimlik fotokopisi, pasaport ve banka bilgileri güncel kaynaklarda teslim edilmelidir. Özellikle kimlik ve pasaport üzerinde bulunan fotoğrafın güncel olmasına dikkat edilmelidir.

Banka bilgilerinin ise son 3 aylık dökümü oldukça büyük önem taşır. Pasaport üzerinde bulunan visa damgası yeni ise biometrik işlemlere gerek kalmaz. Aksi taktirde elektronik imza, parmak izi, biometrik fotoğraf gibi güvenlik işlemlerine de ihtiyaç duyulur. Bu işlemler beş yılda bir gerçekleştirilir. Tüm istenen belgeler tamamlandıktan sonra başvurunun onayı beklenmelidir.

Reddi gerçekleşen başvurularda itiraz edilerek ve eksikler tamamlanarak yeniden başvuru yapılabilir. Vize başvurularının kabul edilmesi veya reddi için gereken zaman yine İstanbul Başkonsolosluğu sorumluluğu altındadır. Başvuru fahri konsolosluklara yapılmış olsa dahi gerekli bilgi ve karar yine İstanbul’dan gelmektedir.

Malta İstanbul Büyükelçiliği Randevu

Malta İstanbul Büyükelçiliği, randevu sistemiyle çalışmaktadır. Bir seyahat acentesiyle anlaşan vatandaşlar için firma gerekli randevuları almakta ve işlemleri tamamlamaktadır. Ancak kişi bireysel olarak başvuru yapmak istediği taktirde Malta İstanbul Büyükelçiliğini arayarak randevu talep etmelidir. Randevu genellikle çok ileri bir tarihe verilmez. En geç bir hafta sonrasına verilen randevu tarihi ve saatinde Başkonsolosluğa gitmek oldukça büyük önem taşır.

Talep edilen randevu saatinde evraklarla ve başvuru formu ile birlikte gidildiği taktirde işlemler hemen başlatılmaktadır. Evrakların eksik olması halindeyse yeniden randevu oluşturularak gerekli evraklar istenmektedir. Ayrıca başvuru formunu doldururken bilgilerin doğru olması oldukça büyük önem taşır. Yanlış evraklar kullanarak vizenin kabul edilmesini sağlamaya çalışmak evrakta sahtecilikten kaynaklı ceza almaya sebep olabilir.

Malta İstanbul Büyükelçiliği Vize Ücretleri

Malta İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği tarafından vize ücretleri belirlenmektedir. İstanbul Başkonsolosluğu pek çok konuda karar mekanizmasıdır. Ücretler de bu konular arasına dahildir. Belirlenen ücretler sabit olmakla birlikte vizenin çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, diplomatik vizeler ile seyahat vizeleri aynı ücrete tekabül etmez. Bu konuda vizenin süresi de oldukça büyük öneme sahiptir.

Vize evrakları ve gerçekleştirilen işlemlerden ücret talep edilmez. Ancak ülkeden oturma izni olarak bilinen vize ücreti vize süresi dikkat alınarak belirlenmek zorundadır. Başvuru yapılan vize Schengen vizesi olup, ülkede oturma süresi 90 gün ve 180 günü geçmeyecek şekildeyse ücret daha uygundur. Ancak ticaret vizeleri, uzun süreli oturma izinleri, eğitim vizeleri gibi durumlar söz konusu olduğunda durum değişmektedir. Bu konuda detaylı bilgi almak adına vize başvuru merkezlerine danışmak gerekmektedir.

Danışmanlık firmaları da bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır. Vize ücretleri danışmanlık ücretlerine dahil değildir. Danışmanlık ücreti firma tarafından talep edilirken, vize ücreti başkonsolosluğa ulaştırılmaktadır. Tüm ücret düzenlemeleri ise Malta İstanbul Başkonsolosluğu sorumluluğuna dahil edilmiştir.