Malta Ankara Büyükelçiliği
Malta Ankara Büyükelçiliği, ülkemizden Malta vizesi başvurularını yöneten bir merkezdir. Özellikle Malta’da 3 aydan daha fazla süre kalmak isteyenler, başvurularını direk olarak Malta Ankara Büyükelçiliğine yapmaktadır. Ayrıca bu merkez, Türkiye’de yaşayan Malta vatandaşlarına ait işlemleri de gerçekleştirme görevine sahiptir.
Malta Ankara Büyükelçiliği Vize İşlemleri
Malta Ankara Büyükelçiliği, ülkemizin her yerinden yapılan Malta vize başvurularını değerlendirmektedir. Vize başvuruları için gerekli olan vize formları da bu merkezden temin edilebilmektedir. Başvuru formunun doldurulması ve gerekli evrakların hazırlanması sonrası vize süreci bu merkez tarafından yönetilmektedir.
Vize işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Buna göre birçok vize türünün olduğu göz önüne alınmalıdır. Turist vizesi, öğrenci vizesi, ticari vizeler için yapılan işlemler farklı prosedürleri içermektedir. Bu vizeler için birbirinden farklı belgelerin hazırlanması istenmektedir. Malta, Avrupa’nın Schengen bölgesine dahildir.
Vize prosedürü tamamen Schengen anlaşmasının hükümlerine göre gerçekleşmektedir. Buna ek olarak vize işlemlerinde Malta hükumetinin uyguladığı bazı prosedürler de bulunmaktadır. Vize işlemlerinin başlatılması için öncelikle geçerliliği olan bir pasaporta sahip olmak gerekmektedir. 10 yıldan daha eski olan pasaportlar ile vize işlemlerine başvurulması mümkün değildir. Ayrıca pasaportun geçerlilik süresinin en az 3 ay olması gerekmektedir. Vize daha uzun bir süre için alınacak ise, pasaportun en az 1 yıl geçerliliğinin olması şartı gözetilecektir.
Vize işlemlerinde başvuru formunun doldurulması önem taşımaktadır. Bu form, Malta Konsolosluğuna ilişkin resmi internet sitesinden temin edilebilir. Veya bizzat konsolosluklara ya da Malta Ankara Büyükelçiliğine başvurularak da alınabilir. Formun dikkatli doldurulması tavsiye edilir. Yanlış ve yanıltıcı bilgilerle başvuru yapmak, vize işlemlerinin aksamasına neden olacaktır.
Vize işlemlerinde bazı belgelerin hazırlanması da şarttır. Eğer ticari vize için başvuruluyor ise, şirkete ait belgeler hazırlanacaktır. Bunlar şirket vergi levhası fotokopisi, faaliyet raporu ve şirketin antetli kağıdına yazılan vize dilekçesidir. Turist vizesi için kişinin banka hesap ve çalışma belgeleri gerekir. Öğrenci vizesi için ise, Malta’da gidilecek eğitim programına ilişkin bilgilere ihtiyaç vardır. Vize işlemleri bu belgelerin hazırlanmasından sonra başlatılabilir.
Malta Ankara Büyükelçiliği Vize Randevu
Malta Ankara Büyükelçiliği, vize randevusu hizmeti de vermektedir. Vize randevularının amacı vize başvurusunda bulunan kişiyi daha yakından tanımaktır. Ayrıca yapılan görüşmede vize talebinde bulunan kimsenin parmak izinin alınması da gerçekleşecektir. Daha önceden parmak izi alınan ve sistemde parmak izi kayıtlı olanlar, bu aşamadan muaf tutulabilir.
Randevular bizzat Malta Ankara Büyükelçiliği tarafından verilmektedir. Randevu gün ve saatinde Büyükelçilikte bulunmak gerekmektedir. Bu randevularda vize talebinde bulunan kişiyle yüz yüze görüşme yapılır. Aynı zamanda vize dosyasının teslim edilmesi de gerekecektir. Dosyanın tam ve eksiksiz hazırlanmış olması, süreci hızlandıran bir etkendir.
Vize randevularında vize talebinde bulunan kişiye bazı sorular sorulmaktadır. Bunlar, Malta’ya ziyaret amacının açıklanmasına yöneliktir. Malta’ya hangi amaçla gidildiği, ne kadar süre kalınacağı gibi sorulara cevap verilmesi istenecektir. Ayrıca teslim edilen vize dosyasının kontrol edilmesi de sağlanır. Bu esnada dosyada herhangi bir eksiklik görülürse, kişiye bildirilecektir.
Malta Ankara Büyükelçiliğinde yapılan vize randevusu sonrasında, vize talebi değerlendirmeye alınacaktır. Uygun görülmesi halinde vize onayı verilecektir. Bu aşamada pasaportta en az birkaç sayfalık boşluğun bulunması tavsiye edilir. Vize onayına ilişkin kaşeler bu boşluklara vurulacaktır. Eğer pasaport tamamen dolmuş ise, yenisinin alınarak görüşmeye gidilmesi tavsiye edilmektedir.
Malta Anlara Büyükelçiliği Vize Ücretleri
Vize talebi sırasında vizeye ilişkin ücretlerin ödenmesi gerekmektedir. Talep edilen vize ücretleri, istenilen vizenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Turist vizesi, ticari vize, öğrenci vizeleri için ödenen ücretler birbirinden farklıdır. Ancak yine de yakın miktarları içermektedir.
Buna göre vize ücretleri 60 Euro civarındadır. Bu 60 Euro’ya ek olarak bir de Büyükelçilikte sunulan hizmetin ücreti ödenmelidir. Bu ücret yaklaşık olarak 40 Euro civarındadır. Ödenmesi gereken ücretler Euro olarak tahsil edilmektedir. Veya Euro’nun o günkü Türk parası değerinde ödeme yapılabilir.
Vize dosyasına vize ücretinin ödendiğine ilişkin belgelerin de eklenmesi gerekir. Vize ücreti ödenmediği takdirde, vize başvurusunun yapılması mümkün olmayacaktır. Evraklar hazırlandıktan ve ücret ödendikten sonra başvuru onay sürecine girmektedir. Bu süreç, Büyükelçiliğin yoğunluğuna göre değişmektedir. En geç 2 veya 3 hafta sonra süreç sonuçlanmaktadır.